Név: A Mongris név a „mono-fajta” és a Friulano-szó összevonásából származik, a pinot grigio, Gris.
Appellation: Doc Collio
Termelési terület: Farra d'Isonzo falvai (80 m tengerszint feletti magasság), San Floriano (magasság: 250 m tengerszint feletti magasság) és Cormòns (80 m tengerszint feletti magasság), a Collio DOC-ban.
Szőlőfajták: 100% Pinot Grigio. 150 évvel ezelőtt érkezett Friuli Venezia Giuliaba, és ma már őshonos szőlőnek számít. Ma a régió egyik legszélesebb körben elterjedt fehér szőlője.
A talaj típusa: A Collio dombos terepe, amely az Eocén időszak alatt alakult ki, homokkőből (mészkő és agyag) képződött rétegekből áll, amelyek egyszer az óceáni padlón voltak. Ma a tenger, amely mintegy húsz kilométer távolságra van, és a közeli Alpok délutáni szellőzést küldenek a szőlőültetvények fölött, meleg napsütés után hűtik a szőlőt. A hegyek és a tenger közelsége, valamint az ásványi anyagban gazdag, de szegény talajok ideális helyzetet biztosítanak olyan komplex, jól strukturált borok előállításához, amelyek nagyon értékesek. Ezek a talajok áthatolhatatlanok, így az esővíz kiszivárog a felszínéről, kevés eróziót termel, és megakadályozza az állóvizet.
Szőlőképzési rendszer: Guyot.
Növényi hozam: Körülbelül 1,5 kg növényenként.
Betakarítás: Mindent kézzel augusztus végén / szeptember elején szedve.
Borkészítés: A betakarítás után a szőlőt elválasztják a száraktól. A mustnak és a cellulóznak a bőrön át hideg macerációnak kell alávetnie, amelyet egy könnyű préselés követ, hogy elválasszák a bőrt. A fermentáció rozsdamentes acél hőmérséklet-szabályozott tartályokban történik.
Öregedés: Az így kapott bort néhány hónapig finomítani kell mielőtt palackoznák.
Kóstoló megjegyzések: Arany sárga színű, gyakran rézhangokkal. Intenzív és közvetlen illat, akác virágokkal, seprűvel és almával. A szájban elegánsan gyümölcsös, teljes testű, jól strukturált és rendkívül hosszú kivitelű.
Alkohol: 13%
Maradékcukor: 1 gramm / liter
Teljes savasság: 5,4 g / liter
Kiszerelés: 0,75L
6 db / Karton
Cikkszám: MAF001